Forumindex netkollforum.com
Forum för användare av Netkoll. Registrering och inloggning behövs för att skriva inlägg.

Klicka här för att komma till Netkoll's hemsida

 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 

Uppgifter från nätägaren till Netkoll

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Gränsdragningen med det matande nätet
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Evald
Moderator


Registreringsdatum: 03 april 2006
Inlägg: 66

InläggPostat: tor apr 27, 2006 15:33    Rubrik: Uppgifter från nätägaren till Netkoll Svara med citat

I matningspunkten finns tre inmatningsfält som bestämmer det matande nätet och som hela beräkningen sedan går ut från. Det är kortslutningseffekten i MVA samt R- och X-värdena i ohm för beräkning av jordslutningsströmmen. Fälten är anpassade till SS 436 40 00, punkt 313.1.1, som gäller kraftmatningens egenskaper.

Högsta nätkortslutningsströmmen motsvaras av den trefasiga kortslutningsströmmen. MVA-värdet tas fram ur nätkortslutningsströmmen I och det matande nätets huvudspänning U med hjälp av formeln √3*U*I och föres in i rätt fält. U anges i kV och I i kA.

De högsta värdena på R och X ska gälla det sammanlagda värdet för fas+återledare. Finns bara Z-värdet, som består av termerna √(R² + X²) kan man lika gärna nöja sig med de värden som Netkoll räknar fram när MVA-talet skrivs in. Finns R- och X-värden för jordslutning men ingen uppgift om kortslutningsströmmen kan man mata in de båda värdena i respektive fält och därefter dubbelklicka på MVA-fältet. Då räknar Netkoll fram den ungefärliga storleken på kortslutningseffekten i det matande nätet.

Normen gäller bara lågspänningsanläggningar. Nät för mellanspänning och högre spänningar saknar återledare och här räcker det med högsta nätkortslutningsströmmen - eventuellt i kombination med impedansvinkeln - för att definiera nätet före matningspunkten. Finns endast fasvärdena på R och X kan man räkna fram kortslutningseffekten med formeln U² / √(R² + X²). U skall vara huvudspänningen i kV i det matande nätet. R och X ska anges i ohm.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Gränsdragningen med det matande nätet Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2006