Forumindex netkollforum.com
Forum för användare av Netkoll. Registrering och inloggning behövs för att skriva inlägg.

Klicka här för att komma till Netkoll's hemsida

 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 

Selektivitet för parallella ledningar

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Diagram
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
StenRegistreringsdatum: 03 juni 2006
Inlägg: 18

InläggPostat: ons jul 12, 2006 10:21    Rubrik: Selektivitet för parallella ledningar Svara med citat

Hur gör jag för att se om säkringarna i ett kabelförband med individuellt säkrade ledningar är selektiva mot transformatorns överströmsskydd?

Transformatorn är på 800 kVA med omsättningen 10500/400 V. Transformatorn är säkrad med 63 A sverigesäkring på högspänningssidan, där kortslutningseffekten är 100 MVA. Det parallella kabelförbandet är 75 meter långt och består av 3 parallella 240 mm² ledningar som är individuellt säkrade med 315 A IFÖ i lågpänningsställverket. Spänningsfaktorn är 0,75.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Evald
Moderator


Registreringsdatum: 03 april 2006
Inlägg: 67

InläggPostat: ons jul 12, 2006 10:24    Rubrik: Svar Svara med citat

Anläggningen måste var inmatad i nätberäkningsdelen. För att få fram tillåten säkring på grund av utlösningsvillkoret räcker det med att ange 800 kVA transformator i matningspunkten. Men för selektivdelens skull måste matningspunkten anges som intag utan transformator med 10500 V spänning, annars erhålls ingen spänningsreferens till högspänningssäkringen. Fortsätt sedan inmatningen med kabel till transformatorn, transformering, 1600 A Cu-skenor till lågspänningsställverket och till sist 3//3x240/72 Al/Cu med individuell säkring i matningsänden. Kalla matningspunkten HspStv och lågspänningsställverket LspStv.

Välj sedan Selektivplaner, Objekt och Station HspStv där transformatorn är säkrad. Kalla Skyddsobjektet HspSäkr, välj strömtransformatoromsättning 1/1 A och välj Reläskydd CEF 63 A. Kontrollera att kurvsteget är på och spara.

Nästa moment i Objekt är att välja Station LspStv där kabelförbandet är säkrat. Kalla Skyddsobjektet LspSäkr, välj strömtransformatoromsättning 1/1 A, välj Reläskydd IFÖ 315 A och skriv in 3 för Antal parallella säkringar. Kontrollera att kurvsteget är på och spara.

Gå sedan in i Diagram och fyll i valfr text på diagramnamn, projekt, skapat av, anläggning, datum och utgåva. Under Stationer och skydd finns nu HspStv och LspStv.

Välj först HspStv, HspSäkr och bild för utgående trafosäkring. Alla tre ska vara valda. Klicka på Lägg till kurva och kurvan läggs in under Diagramkurvor.
Välj sedan LspStv, LspSäkr och bild för utgående säkring. Alla tre ska vara valda. Klicka på Lägg till kurva och kurvan läggs in under Diagramkurvor.

Klicka till sist på Visa diagram. Då poppar diagrammet upp. Högspänningssäkringen visas med röd färg och säkringskurvan för lågspänning med blått. Man ser då att det inte finns tillräckligt avstånd mellan kurvorna för att anläggningen ska vara selektiv, utan ett fel i kabelförbandet löser ut högspänningssäkringen på mindre än 1 sekund vid strömmar över 7000 A. Minskar man till 250 A säkringar får man full selektivitet och uppfyller dessutom utlösningsvillkoret.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Diagram Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2006